Fisksoppa

Ingredienser (4 portioner)

  • 400 g vit fisk (t.ex. torsk, sej eller kolja)
  • 10 räkor (valfritt, för extra lyx)
  • 1 fänkål, tunt skivad
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 morötter, skivade
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 1 dl vitt vin (kan bytas mot mer buljong)
  • 1 liter fiskbuljong (eller vatten + 2 fiskbuljongtärningar)
  • 2 dl grädde (kan bytas mot havregrädde för lättare variant)
  • 1 pkt saffran (0,5 g)
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 2 msk olivolja
  • Salt & svartpeppar efter smak
  • 1 citron (till servering)
  • Färsk persilja eller dill (till garnering)

Gör så här:

  1. Fräs fänkål, lök och vitlök i olivolja i en stor kastrull tills de blir mjuka.
  2. Tillsätt morötter, saffran, timjan och lagerblad och fräs i någon minut för att få fram smakerna.
  3. Häll i tomater, vitt vin och buljong, rör om och låt småkoka i cirka 10 minuter.
  4. Häll i grädde, rör om och låt koka i ytterligare 5 minuter.
  5. Lägg i fisken i stora bitar och låt sjuda i 5-7 minuter tills den är genomkokt.
  6. Tillsätt räkorna precis innan servering så att de bara blir varma.
  7. Smaka av med salt, peppar och citronjuice.
  8. Servera med bröd och toppa med färsk persilja eller dill!

En lyxig men lättlagad fisksoppa som passar perfekt både till vardag och fest! 😍🍲

Privacy policy

OK
unsplash