Ingredienser (4 portioner)
- 400 g vit fisk (t.ex. torsk, sej eller kolja)
- 10 räkor (valfritt, för extra lyx)
- 1 fänkål, tunt skivad
- 1 gul lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 morötter, skivade
- 1 burk krossade tomater (400 g)
- 1 dl vitt vin (kan bytas mot mer buljong)
- 1 liter fiskbuljong (eller vatten + 2 fiskbuljongtärningar)
- 2 dl grädde (kan bytas mot havregrädde för lättare variant)
- 1 pkt saffran (0,5 g)
- 1 tsk timjan
- 1 lagerblad
- 2 msk olivolja
- Salt & svartpeppar efter smak
- 1 citron (till servering)
- Färsk persilja eller dill (till garnering)
Gör så här:
- Fräs fänkål, lök och vitlök i olivolja i en stor kastrull tills de blir mjuka.
- Tillsätt morötter, saffran, timjan och lagerblad och fräs i någon minut för att få fram smakerna.
- Häll i tomater, vitt vin och buljong, rör om och låt småkoka i cirka 10 minuter.
- Häll i grädde, rör om och låt koka i ytterligare 5 minuter.
- Lägg i fisken i stora bitar och låt sjuda i 5-7 minuter tills den är genomkokt.
- Tillsätt räkorna precis innan servering så att de bara blir varma.
- Smaka av med salt, peppar och citronjuice.
- Servera med bröd och toppa med färsk persilja eller dill!
En lyxig men lättlagad fisksoppa som passar perfekt både till vardag och fest! 😍🍲